«... і помоляться, і будуть шукати Ім'я Мого... то Я вислухаю з небес» 2 Хр. 7:14

Як молитись в кризові часи, згідно з Божим Словом

Як молитись в кризові часи, згідно з Божим Словом

У часи катастроф, криз чи надзвичайних ситуацій Бог завжди з нами. Важливо молитись, згідно з Його Словом, а Він обов’язково вийде нам назустріч та відповість.

Дякуйте Богові в будь-яких обставинах. Він завжди благий.

«Радійте в Господі завсіди, і знову кажу: радійте! Ваша лагідність хай буде відома всім людям. Господь близько! Ні про що не турбуйтесь, а в усьому нехай виявляються Богові ваші бажання молитвою й проханням з подякою» (Филип’ян 4:4-6).


«Я благословлятиму Господа кожного часу, хвала Йому завсіди в устах моїх! Душа моя буде хвалитися Господом, хай це почують слухняні, і нехай звеселяться! Зо мною звеличуйте Господа, і підносьте ім'я Його разом!» (Псалом 34:1-3).

Моліться, щоб люди звертались до Бога у кризові часи, бачили свою потребу в Бозі й були врятовані.

«Так бо Бог полюбив світ, що дав Сина Свого Однородженого, щоб кожен, хто вірує в Нього, не згинув, але мав життя вічне. Бо Бог не послав Свого Сина на світ, щоб Він світ засудив, але щоб через Нього світ спасся» (Івана 3:16-17).

Моліться, щоб кожне людське життя було захищене та спасенне.

«Шукав я був Господа, і Він озвався до мене, і від усіх небезпек мене визволив. Приглядайтесь до Нього й засяєте, і не посоромляться ваші обличчя! Цей убогий взивав, і Господь його вислухав, і від усіх його бід його визволив. Ангол Господній табором стає кругом тих, хто боїться його, і визволює їх» (Псалом 34:4-7).

«Бо смуток для Бога чинить каяття на спасіння, а про нього не жалуємо, а смуток світський чинить смерть» (2 Коринтян 7:10).

Моліться, щоб люди звертались до Бога у складних обставинах, питаючи Його: "Що Ти, Боже, хочеш сказати мені у цій ситуації?».

«І ввійшов Господь, і став, і покликав, як перед тим: Самуїле, Самуїле! А Самуїл відказав: Говори, Господи, бо раб Твій слухає!» (1 Самуїла 3:10).

Моліться, щоб люди допомагали одне одному готуватися до кризи.

«Хто просить у тебе то дай, а хто хоче позичити в тебе не відвертайсь від нього» (Матвія 5:42).

«Бо Я голодував був і ви нагодували Мене, прагнув і ви напоїли Мене, мандрівником Я був і Мене прийняли ви. Був нагий і Мене зодягли ви, слабував і Мене ви відвідали, у в'язниці Я був і прийшли ви до Мене» (Матвія 25:35-36).

Моліться за мир для мешканців, які відчувають безнадію, страх, самотність, сум.

«Коли я піду хоча б навіть долиною смертної темряви, то не буду боятися злого, бо Ти при мені, Твоє жезло й Твій посох вони мене втішать!» (Псалом 23:4).

«Бог для нас охорона та сила, допомога в недолях, що часто трапляються. Тому не лякаємось ми, як трясеться земля, і коли гори зсуваються в серце морів!» (Псалом 46:2-3).

Моліться, щоб не було спекуляцій на кризі - зріст цін чи шахрайства, а натомість люди проявляли щедрість.

«Позичає безбожний і не віддає, а праведний милість висвідчує та роздає» (Псалом 37:21).

Моліться за тих, хто на передовій - за їхню безпеку та сім’ї - вони часто мають власні кризові ситуації.

«Хто живе під покровом Всевишнього, хто в тіні Всемогутнього мешкає, той скаже до Господа: Охороно моя та твердине моя, Боже мій, я надіюсь на Нього! Бо Він тебе вирве з тенет птахолова, з моровиці згубної, Він пером Своїм вкриє тебе, і під крильми Його заховаєшся ти! Щит та лук Його правда. Не будеш боятися страху нічного, ані стріли, що вдень пролітає, ані зарази, що в темряві ходить, ані моровиці, що нищить опівдні, впаде тисяча з боку від тебе, і десять тисяч праворуч від тебе, до тебе ж не дійде! Тільки своїми очима подивишся, і заплату безбожним попобачиш, бо Господа, охорону мою, Всевишнього ти учинив за своє пристановище! Тебе зло не спіткає, і до намету твого вдар не наблизиться, бо Своїм Анголам Він накаже про тебе, щоб тебе пильнували на всіх дорогах твоїх, на руках вони будуть носити тебе, щоб не вдарив об камінь своєї ноги! На лева й вужа ти наступиш, левчука й крокодила ти будеш топтати! Що бажав він Мене, то його збережу, зроблю його сильним, бо знає ім'я Моє він; як він Мене кликатиме, то йому відповім, Я з ним буду в недолі, врятую його та прославлю його, і довгістю днів Я насичу його, і він бачити буде спасіння Моє!» (Псалом 91).

Моліться за розумні рішення місцевого самоврядування щодо допомоги, планів евакуації, вказівок, безпеки населення.

«Перш над усе я благаю чинити молитви, благання, прохання, подяки за всіх людей, за царів та за всіх, хто при владі, щоб могли ми провадити тихе й мирне життя в усякій побожності та чистості» (1 Тимофія 2:1-2).

Моліться за правоохоронні органи, які зберігають мир та порядок, поспішають на допомогу жителям.

«Блаженні миротворці, бо вони синами Божими стануть» (Матвія 5:9).

Моліться за організації, які допомагають у кризових ситуаціях: за розумне використання коштів та за здатність задовольняти критичні потреби.

«Отож, коли є в Христі яка заохота, коли є яка потіха любови, коли є яка спільнота духа, коли є яке серце та милосердя, то доповніть радість мою: щоб думали ви одне й те, щоб мали ту саму любов, одну згоду й один розум! Не робіть нічого підступом або з чванливости, але в покорі майте один одного за більшого від себе. Нехай кожен дбає не про своє, але кожен і про інших» (Филип’ян 2:1-4).

Моліться за те, щоб Бог відкрив серця людей по всій країні: допомагати іншим, дарувати втіху та молитися за тих, хто переживає кризу.

«Хто доброго ока, той поблагословлений буде, бо дає він убогому з хліба свого» (Приповісті 22:9).

«Почуй же, о Господи, молитву мою, і вислухай голос благання мого, в день недолі своєї я кличу до Тебе, бо Ти обізвешся до мене!» (Псалом 86:6-7).

Моліться за лікарів, медсестер та медичних працівників, які лікують пацієнтів.

«Ми дякуємо Богові завжди за всіх вас, згадуючи вас у наших молитвах» (1 Солунян 1:2).

Моліться про зцілення хворих та поранених.

«Чи хворіє хто з вас? Хай покличе пресвітерів Церкви, і над ним хай помоляться, намастивши його оливою в Господнє Ім'я, і молитва віри вздоровить недужого, і Господь його підійме, а коли він гріхи був учинив, то вони йому простяться» (Якова 5:13-14).

Моліться за найбільш вразливі верстви населення - людей похилого віку та дітей.

«Розсудіте нужденного та сироту, оправдайте убогого та бідаря, порятуйте нужденного та бідака, збережіть з руки несправедливих!» (Псалом 82:3-4).

«І підвівсь ось законник один, і сказав, Його випробовуючи: Учителю, що робити мені, щоб вічне життя осягнути? Він же йому відказав: Що в Законі написано, як ти читаєш? А той відповів і сказав: Люби Господа Бога свого всім серцем своїм, і всією душею своєю, і всією силою своєю, і всім своїм розумом, і свого ближнього, як самого себе. Він же йому відказав: Правильно ти відповів. Роби це, і будеш жити. А той бажав сам себе виправдати, та й сказав до Ісуса: А хто то мій ближній? А Ісус відповів і промовив: Один чоловік ішов з Єрусалиму до Єрихону, і попався розбійникам, що обдерли його, і завдали йому рани, та й утекли, покинувши ледве живого його. Проходив випадком тією дорогою священик один, побачив його, і проминув. Так само й Левит надійшов на те місце, поглянув, і теж проминув. Проходив же там якийсь самарянин, та й натрапив на нього, і, побачивши, змилосердився. І він підійшов, і обв'язав йому рани, наливши оливи й вина. Потому його посадив на худобину власну, і приставив його до гостиниці, та й клопотався про нього. А другого дня, від'їжджавши, вийняв він два динарії, та й дав їх господареві й проказав: Заопікуйся ним, а як більше що витратиш, заплачу тобі, як вернуся. Котрий же з цих трьох на думку твою був ближній тому, хто попався розбійникам? А він відказав: Той, хто вчинив йому милість. Ісус же сказав йому: Іди, і роби так і ти!» (Луки 10:25-37).

Моліться за церкви та проповідників, які служать людям. Просіть Бога дати їм благодать і можливості бути руками й ногами Христа в той час, коли людям потрібна допомога.

«Тоді Він казав Своїм учням: Жниво справді велике, та робітників мало; тож благайте Господаря жнива, щоб на жниво Своє Він робітників вислав» (Матвія 9:37-38).

Моліться за підприємства, які постраждали під час кризи. Просіть в Бога сповнити надією та вірою серця підприємців, за їхнє швидке відновлення та можливість знову забезпечувати сім'ї та бути благословінням для інших.

«Отож, браття, довготерпіть аж до приходу Господа! Ось чекає рільник дорогоцінного плоду землі, довготерпить за нього, аж поки одержить дощ ранній та пізній. Довготерпіть же й ви, зміцніть серця ваші, бо наблизився прихід Господній!» (Якова 5:7-8).

«А мій Бог нехай виповнить вашу всяку потребу за Своїм багатством у Славі, у Христі Ісусі» (Филип’ян 4:19).

Моліться за громади. Щоб якнайшвидше запрацювали школи, магазини та підприємства, і щоб у всьому був Божий порядок.

«Моліться за нас, бо надіємося, що ми маємо добре сумління, бо хочемо добре в усьому поводитись» (Євреям 13:18).

Прославляйте Бога. Моліться за те, щоб християни побачили в кризі можливість поділитися своєю вірою та розповіли іншим про молитву, яку чує Бог, зміцнили віру в інших.

«Непохитно надіюсь на Господа, і Він прихилився до мене, і благання моє Він почув. Витяг мене Він із згубної ями, із багна болотистого, і поставив на скелі ноги мої, і зміцнив мої стопи, і дав пісню нову в мої уста, для нашого Бога хвалу, нехай бачать багато-хто й пострах хай мають, і хай вони мають надію, на Господа! Блаженна людина, що Бога вчинила своєю твердинею, і не зверталась до пишних та тих, що вони до неправди схиляються! Багато вчинив Ти, о Господи, Боже мій, Твої чуда й думки Твої тільки про нас, нема Тобі рівного! Я хотів би все це показати й про це розказати, та воно численніше, щоб можна його розповісти» (Псалом 40:1-5).

6 квітня 2021