«... і помоляться, і будуть шукати Ім'я Мого... то Я вислухаю з небес» 2 Хр. 7:14

МОН і Рада Церков домовилися захищати сімейні цінності

МОН і Рада Церков домовилися захищати сімейні цінності

Заступники України дякують Богу за те, що Міністерство освіти та науки України підписало угоду про співпрацю з Всеукраїнською Радою Церков та релігійних організацій. Молимось, щоб фундаментальні, загальнолюдські цінності, зокрема сімейні цінності, стали невід’ємною частиною української освіти.

Угодою, зокрема, передбачена співпраця у справі проходження ліцензування освітньої діяльності закладів вищої духовної освіти та подальшої акредитації їхніх освітніх програм, а також забезпечення належної освіти неповнолітніх дітей, які перебувають у закладах пенітенціарної системи. 

Громадська рада з питань співпраці з церквами та релігійними організаціями при МОН у межах договору буде сприяти всебічному забезпеченню свободи совісті та подальшої гармонізації державно-конфесійних відносин у галузі освіти, підтримувати постійний діалог із церквами та релігійними організаціями, більш ефективно використовувати їхній потенціал у виховному процесі.

Як зазначається на сайті МОН, угоду про співпрацю між Міністерством освіти і науки та Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій укладено "для гармонізації державно-конфесійних відносин у галузі освіти, забезпечення права громадян на свободу совісті та формування моральності й духовності здобувачів освіти".

На сайті ВРЦіРО подають детальнішу інформацію,  наголошуючи на тому, що необхідно продовжити викладання курсів морального спрямування у закладах загальної середньої освіти; виховання на засадах моральних і духовних цінностей у закладах дошкільної освіти. Водночас не допускати у навчальну літературу та навчальні програми положень, що суперечать традиційним сімейним цінностям українського народу, несуть загрозу знецінення інституту сім’ї, материнства і батьківства та позбавляють сім’ю, відповідальне материнство і батьківство значення виховного ідеалу. 

Головуючий у ВРЦіРО Блаженніший Святослав наголосив на тому, що моральна, ціннісна складова у вихованні майбутніх поколінь – ключовий момент співпраці держави і Церкви. Зокрема, йдеться про відстоювання сімейних цінностей, яким сучасний світ кинув великий виклик.

Предстоятель розповів, що ВРЦіРО багато років намагалася співпрацювати з МОН задля забезпечення виховної складової і світоглядного елементу в освіті у школах України. І, власне, підписанням цього документа вдалося досягти чітких домовленостей про те, щоб фундаментальні, загальнолюдські цінності, зокрема сімейні цінності, стали невід’ємною частиною освіти. 

Заступники України закликають молитись, щоб християнські цінності прищеплювались дитині в освітніх закладах, а вчителі були б сповнені Святого Духу та Божої мудрості.


31 серпня 2021