«... і помоляться, і будуть шукати Ім'я Мого... то Я вислухаю з небес» 2 Хр. 7:14

Могутньою є дієва молитва праведної людини

Могутньою є дієва молитва праведної людини

Дорогі заступники!

Труд любові, який ви щодня звершуєте у своїх молитвах, не є марним. Адже Бог не є несправедливий, щоб забути ваше діло і працю. І те, що відбувається у ваших таємних молитовних кімнатах, що, можливо, ніхто із людей не чує і не бачить – бачить і чує наш Господь.

Ми щодня зростаємо власною вірою, про яку пише автор Послання до Євреїв у розділі 11. У розділі під назвою «Сила віри» перераховуються героїчні вчинки біблійних персонажів. Ці вчинки частково підсумовуються у віршах 33 і 34:

«…що вірою царства побивали, правду чинили, одержували обітниці, пащі левам загороджували, силу огненну гасили, утікали від вістря меча, зміцнялись від слабости, хоробрі були на війні, обертали в розтіч полки чужоземців».

У Писанні не наведено схожого переліку звитяжців молитви, але його неважко укласти. Вдавшись до тієї ж форми, що й автор Послання до Євреїв, наведемо неповний список результатів молитви:

- Молитва змінила ставлення Ісава до Якова, отож вони зустрілися як друзі, а не як вороги (Буття 32).

- Молитвою Мойсея Бог наслав кару на Єгипет, а потім відвернув її (Вихід 7-11).

- Молитвою Ісуса Навина затрималося сонце (Нав. 10).

- Завдяки молитві Господь пробив у скелі джерело, аби врятувати Самсона, котрий помирав від спраги (Суддів 15).

- Молитвою Самсон відновив свою силу. Він ціною свого життя повалив храм Дагона на филистимлян, отож загиблих було набагато більше, ніж тих, кого він знищив за своє життя (Суддів 16).

- Молитвою Ілля затримав дощ на три з половиною роки. А тоді, знову-таки, молитвою, змусив його піти (1 Царів 17 і 18).

- Завдяки молитві Єзекії Бог послав ангела, і він знищив за одну ніч 185 тисяч людей з війська Санхеріва (2 Царів 19).

- Через молитву Аси Бог змусив військо Зераха втікати (2 Хронік 14).

Не стало б часу розповісти про Авраама, котрий помолився і став батьком у 100-річному віці; про Мойсея, котрий отримав допомогу на Червоному морі; і про ізраїльтян, котрі після багатьох молитов були виведені з Єгипту; і про Давида, котрий уник зради Саула після молитви; і про Соломона, котрий через молитву отримав велику мудрість; і про Даниїла, котрий зміг після молитви тлумачити сни. Люди позбулися небезпеки, зцілилися від хвороб, побачили своїх коханих зціленими, а також спостерігали численні дива, що були результатом ревної молитви.

 Так, молитва не діє ні автоматично, ні магічно. Те, що обіцяне нам Біблією, зумовлене певними вимогами. Інколи наші молитви містять гострий біль душі та страждання серця, які Сам Ісус відчув у Гефсиманському Саду. Але в будь-якому разі Яків зовсім не перебільшував, коли писав, що дієва молитва праведної людини є могутньою.

6 вересня 2023