«... і помоляться, і будуть шукати Ім'я Мого... то Я вислухаю з небес» 2 Хр. 7:14

Корупція є однією з найголовніших проблем в Україні після війни

Корупція є однією з найголовніших проблем в Україні після війни

Дані опитування свідчать, що українці вважають корупцію найголовнішою проблемою у країні після війни. 89% опитаних громадян України називають корупцію найсерйознішою проблемою в країні. Крім цього, 22% респондентів вважають, що рівень корупції в Україні після вторгнення рф лише зріс. Не згодні із цим твердженням 20% респондентів.

З довоєнного року зросла кількість людей, які вважають, що з корупцією мають боротися самі громадяни: з 9% у 2021 році до 13% у поточному. Водночас майже 80% опитаних готові брати участь у мітингах та публічних протестах проти корупції.

Крім того, українці кажуть, що чинити опір російській агресії та перемагати у війні ЗСУ найбільше заважає корупція під час закупівель для потреб армії та недостатня кількість боєприпасів. Так вважають 61,7% опитаних.

Так, за останній рік, зазначають фінансові аналітики, рівень корупції зріс. І це природно під час війни. Бо менше прозорості. Менше контролю. Менше демократії. Більше держави. Війна – це як гумус для корупціонерів. Тож треба шукати системні рішення для системної проблеми. А корупція в Україні є саме системною проблемою.

На думку аналітиків, проблема української корупції криється у високих бюджетних видатках. Якщо держава збирає 40-50% ВВП з бізнесу та громадян, то вони будуть кудись витрачені. І в Україні сформовано цілу мережу «розпилу бюджету».

Результат цього процесу полягає в тому, що українські чиновники загалом багатші за бізнесменів. І це приваблює: не треба орати, не треба щось вигадувати та вкладатися, як у бізнесі. Досить просто «смоктати» свою частину ренти. Великими зарплатами ситуація не лише не вирішується, а й погіршується, оскільки формально знімаються питання до декларацій чиновників.

У наданні міжнародної допомоги ситуація в Україні з корупцією також дуже часто є стримуючим фактором.

Отож, проблема дійсно гостра і потребує уваги для її розв’язання, що є тривалим процесом.

 

Основні орієнтири для молитви:

• пошук системних рішень для розв’язування проблеми щодо корупції, яка зросла під час війни;

• створення дієвих антикорупційних органів та забезпечення їхньої незалежної діяльності;

• мінімізація податків та їхній розподіл через бюджет;

• реальні притягнення до відповідальності корупціонерів із конфіскацією майна;

• поєднання рівня повноважень та відповідальності на місцях, тобто відповідальність має покладатися на конкретних чиновників.

15 серпня 2023