«... і помоляться, і будуть шукати Ім'я Мого... то Я вислухаю з небес» 2 Хр. 7:14

Як молитись, щоб звільнитись від страху та захистити край від вторгнення

Як молитись, щоб звільнитись від страху та захистити край від вторгнення

У Біблії знаходимо приклади, коли слабший, або менша кількість людей, перемагали набагато сильнішого чи численну армію. На стороні слабших, тих, хто молився  та вірив завжди був Всемогутній Бог.

Молитва - це потужна зброю, яку необхідно підняти негайно, щоб захистити країну. Коли з усіх джерел чуємо жахаючі звістки про вторгнення та навалу з боку Росії. І якщо в очах людей Україна є меншою, можливо, не такою чисельною та військово укомплектованою, але з молитвою на вустах - для нашої країни є надія на Божу перемогу.

По-перше, необхідно вірити та молитись - без Слова Божого, від якого зростає віра, та без молитви - людина живе в страху, особливо коли оточуючі лякають новинами.
Читайте щодня Біблію, випишіть вірші з Писання, де Бог говорить не боятися, але вірити.

По-друге, роздумуйте на біблійних прикладах про могутність Бога та про те, як слабший, менший переміг більш досвідченого чи більшого ворога завдячуючи вірі та молитві. Згадайте Давида, який був впевнений у Божій підтримці та виступив проти гіганта Голіафа й отримав перемогу. Маленький пастушок поклав п'ять гладеньких каменів у свою пастушу торбину, взяв пращу, тобто знаряддя для кидання каміння, і пішов проти Голіафа. Давид мав не лише каміння - віра та молитва супроводжували його завжди. Гігант з презирством подивився на Давида, тому що він був дуже молодим, і з насмішкою сказав: "Хіба я пес, що ти йдеш на мене з камінням і палкою?" На це Давид відповів: "Ти йдеш проти мене з мечем, списом і щитом, а я йду проти тебе в ім'я Господа Саваофа, Бога воїнств ізраїльських, які ти ганьбив. Господь допоможе мені, і вся земля дізнається, що не мечем і списом спасає Господь". І ось коли Голіаф став підходити, Давид поспішив йому назустріч, вклав камінь в пращу і кинув його у велетня. Камінь влучив Голіафу прямо в голову, і він упав на землю.

Візьмемо приклад Гедеону, яки був менший у своєму коліні, але з Божою допомогою і всього лише обраними 300 воїнами переміг вороже військо. “І явився до нього Ангол Господній, і промовив йому: Господь з тобою, хоробрий мужу! А Гедеон сказав до нього: О, Пане мій, якщо Господь з нами, то нащо прийшло на нас усе це? І де всі Його чуда, про які оповідали нам наші батьки, говорячи: Ось з Єгипту вивів нас Господь? А тепер Господь покинув нас, і віддав нас у руку Мідіяна. І обернувся до нього Господь і сказав: Іди з цією своєю силою, і ти спасеш Ізраїля з мідіянської руки. Оце Я послав тебе. І відказав Йому Гедеон: О, Господи мій, чим я спасу Ізраїля? Ось моя тисяча найнужденніша в Манасії, а я наймолодший у домі батька свого. І сказав йому Господь: Але Я буду з тобою, і ти поб'єш мідіянітян, як одного чоловіка” (Суддів 6:12-16). Як бачимо з прикладу, Гедеон розмовляв з Богом - молився до Нього, й таким чином отримав силу та відповіді на свої питання.


Втретє, майте в оточенні віруючих людей. Бог закликає нас молитись без перестанку - у часи добрі й не дуже. Зараз країна переживає важкі часи, людей огортає страх за майбутнє, за своє життя та життя рідних та близьких. Ворог людських душ сіє паніку та страх - але діти Божі мають молитись та допомагати іншим розпочинати вірити та довіряти Богу. Звичайно ж, самій людині важко постійно бути у молитовному стані, тому важливе правильне оточення. Руки Мойсея опускались, але поруч були ті, хто підтримував їх - тобто молитовні партнери, які підтримували у молитві лідера, побратима. “Коли Мойсей підіймав свої руки, то перемагав Ізраїль, а коли руки його опускались, то перемагав Амалик. А руки Мойсеєві стали тяжкі. І взяли вони каменя, і поклали під ним. І сів він на ньому, а Аарон та Хур підтримували руки йому, один із цього боку, а один із того. І були його руки сталі аж до заходу сонця. І переміг Ісус Амалика й народ його вістрям меча” (Вихід 17:11-13). Важливо також молитись за мудрість для правителів країни, щоб вони слухали поради Божих людей та самі звертались до Бога. Просимо у Бога також мудрості для дипломатів, міжнародник лідерів, військових.

Вчетвертє, прославляйте частіше Бога. В Біблії читаємо історію про царя Йосафата, який молився, прохаючи Бога захистити його народ від навали, а в день битви вислав левитів попереду війська: "Він поставив співців Господніх, щоб вони, у святих шатах, славили Господа, йдучи перед озброєними й промовляючи: Хваліте Господа, бо вічна його милость! Та саме як вони почали веселитись і славити, Господь наслав засідку на аммоніїв, моавитян та верховинців із Сеїру, що були виступили проти Юди, й вони були побиті" (2 Хронік 20:21-22).

І пам’ятайте: Всемогутній Бог з нами повсякчас, та без Його волі не впаде жодна волосина з вашої голови. Читайте ці Місця Писання та промовляйте їх у ваших молитвах, щоб віра зростала, а дух зміцнявся:
1. “Коли я в страху, на Тебе я уповаю” (Псалтир 55:4).
2. “Чи ж не наказав Я тобі: будь сильний та відважний? Не бійся й не лякайся, бо з тобою Господь, Бог твій, у всьому, де ти будеш ходити” (Книга Ісуса Навина 1:9).
3. “Не бійся, бо Я з тобою; Не турбуйся про те, бо Я Бог твій; Я зміцню тебе, і тобі поможу, і підтримаю тебе правицею правди Своєї" (Ісая 41:10).
4. “Мир залишаю вам, мир Мій даю вам; не так, як світ дає, Я даю вам. Хай не тривожиться серце ваше і не лякається!”(Івана 14:27).
5. “Кличуть праведні, і Господь чує, і з усіх утисків їхніх позбавляє їх. Близький Господь до скорботних серцем, і смиренних духом Він спасає” (Псалтир 33:18,19).
6. “Бо дав нам Бог духа страху, але сили, і любови, і здорового розуму” (2 Тимофія 1:7).
7. “Туга на серці людини чавить її, добре ж слово її веселить» (Притчі 12:25).
8. “Тому ми не сумуємо; але якщо зовнішній наш чоловік, тліє, то внутрішній з дня на день оновлюється. Бо теперішнє наше принесе в безмірному надмірі вічну славу” (2 Коринтян 4:16-18).
9. “Бо Я знаю ті думки, які думаю про вас, говорить Господь, думки спокою, а не на зло, щоб дати вам будучність та надію” (Єремія 29:11).
10. “Не піклуйтеся ні про що, але завжди в молитві й проханням з подякою свої бажання перед Богом, і мир Божий, що вищий від усякого розуму, хай береже серця ваші та ваші думки у Христі Ісусі”(Филип’ян 4: 6-7).
11. “Погляньте на птахів небесних, що не сіють, не жнуть, не збирають у клуні, і Отець ваш Небесний їх годує. Ви не багато кращі за них?” (Матвія 6:26).
12. “Якщо я піду хоча б навіть долиною смертної темряви, то не буду боятися злого, бо Ти при мені, Твій жезл і Твій посох – вони заспокоюють мене” (Псалтир 22:4).
13. “Будьте у житті не грошолюбні, задовольняйтеся тим, що є. Сам бо сказав: “Не залишу тебе й не покину тебе” (Євреїв 13:5).
14. “У любові немає страху, але досконала любов проганяє страх, бо страх має муку. Хто ж боїться, той не досконалий у любові” (1 Івана 4:18).
15. “Я шукав Господа, і Він почув мене, і від усіх небезпек мене визволив” (Псалтир 33: 5).

20 січня 2022