«... і помоляться, і будуть шукати Ім'я Мого... то Я вислухаю з небес» 2 Хр. 7:14

Війна змінила молитовне життя українців

Війна змінила молитовне життя українців

На тлі повномасштабної війни молитися українці стали помітно частіше. 58% опитаних відповіли, що моляться регулярно. Тоді як у 2020 році молитву практикували 38% українців.


В Україні є давня приказка: «Як тривога, то до Бога». Як показує життя, справді, людина звертається до Бога тільки тоді, коли її щось турбує, коли вона вже не в силах впоратися з обставинами самотужки і їй потрібна точка опори, хоч би якою самодостатньою людина була.

Війна – той самий час, коли люди втрачають ці точки опори, втрачають орієнтири і губляться у просторі, не знаючи, як бути далі. Водночас для багатьох війна — час віри. Або хоча б готовності вірити. Кажуть, в окопах атеїстів немає. Немає їх і в бомбосховищах. У колонах біженців, які намагаються проскочити через ділянки дороги, що прострілюються, їх теж, найімовірніше, не зустрінеш.

Про це також свідчать дані соцопитування, проведеного у квітні-травні 2023 року. За період повномасштабної війни віра в Бога зросла в 29% українців. І тільки 7%, навпаки, тією чи іншою мірою зневірилися.

На запитання «Що допомагає вам упоратися з невпевненістю в майбутньому?» найбільше респондентів (32,3%) відповіли, що «покладаються на Бога — на все Його воля». І тут першістю поступилися військові аналітики, різні політики, астрологи тощо.

Спілкування з Богом в українців відбувається через особисту молитву. 58% опитаних відповіли, що моляться регулярно, не практикують молитву 38%. А ось молитовне співпричастя в церковному богослужінні хоча б зрідка практикують 34% і не практикують – 62%.

На тлі повномасштабної війни молитися українці стали помітно частіше. Так, згідно з дослідженням, проведеним 2016 року, молилися 44% українців. А згідно з опитуванням 2020 року, регулярно (кілька разів на тиждень) практикували молитву 38% українців. Соціологи фіксували зниження молитовної активності, зокрема, на тлі гібридної війни 2014–2022 років. Однак повномасштабна війна посилила і значущість, і регулярність здійснення особистої молитви.

Безумовно, зростання усвідомленості своєї залежності від Творця, звернення до Нього як до єдиної опори і порятунку – нехай навіть і в таких важких обставинах – надзвичайно тішить і вселяє надію, що це і є однією з головних передумов нашої великої перемоги. Адже великі перемоги починаються із сотень тисяч, мільйонів щирих прохань, розмов із Богом у молитовних кімнатах. А наш Небесний Батько, бачачи таємне, віддасть нам явно.

1 червня 2023