«... і помоляться, і будуть шукати Ім'я Мого... то Я вислухаю з небес» 2 Хр. 7:14

Реформа інтернатних закладів має продовжуватись

Реформа інтернатних закладів має продовжуватись

В офіс Уповноваженого Президента з прав дитини Миколи Кулеби надійшов на погодження проєкт розпорядження Кабінету Міністрів України, прийняття якого зупинить реформу інтернатів.

Згідно з документом, уряд має на меті призупинити чинну реформу інституційних закладів та повернути їх до «старого зразку».

«Бажання уряду залишити все, як було раніше, замість того, щоб спрямувати зусилля на розвиток доступних освітніх, медичних і соціальних послуг, зміцнення і збереження сім`ї для дитини», - зазначив Уповноважений. 

Насамперед службовці хочуть “відтермінувати” до 2026 року припинення влаштування до інтернатів дітей віком до 3-х років, що було передбачено стратегією до 2020 як один із ключових пріоритетів. Саме на дітей цього віку інституційний догляд впливає найбільш травматично, про що говорять численні дослідження. Держава має достатньо ресурсу, щоб створити належні умови для цих дітей і не допустити потрапляння їх в заклади.

Водночас розпорядженням виключаються із реформи 70% інтернатних закладів системи освіти – це спеціальні та спеціалізовані заклади, у складі яких є пансіон. Фактично, реформа звужується лише до будинків дитини (реформу яких відтерміновують до 2026 року), дитячих будинків-інтернатів системи соціального захисту (для дітей з важкими формами інвалідності) та дитячих будинків системи освіти, в яких залишилось 1 057 дітей, що є менш ніж 1% від загальної чисельності дітей в інтернатах).

Деякі депутати діють всупереч рекомендаціям Комітету ООН з прав дитини, у яких інституційне розміщення дітей допускається лише у якості крайньої потреби.

Нагадаємо, що станом на 1 січня 2020 року у 286 спеціальних закладах освіти перебувало 34 947 дітей, з яких 20 837 там не лише навчалися, а й проживали. У 79 закладах спеціалізованої освіти знаходилося 22 273 дитини, з них 13 611 там проживали.

Микола Кулеба запевнив, що реформа не має на меті ліквідувати заклади спеціальної освіти. За реформою, заклад освіти бере на себе функцію утримання, догляду і виховання.

Майбутнє інтернатів – це перетворення їх на школи без цілодобового утримання дітей. Так, як це відбулося в усіх цивілізованих країнах.

Заступники України закликають посилити молитву за те, щоб реформа інтернатних закладів продовжилась в країні, щоб кожна дитина мала власний дім, батьків, наставників, мала можливість здобувати освіту, зростати у доброзичливому середовищі та пізнала милість та спасіння Боже. 

Молимось, згідно з місцями Писання:

«Сиротам батько й вдовицям суддя, то Бог у святому мешканні Своїм!»

Псалом 68:5

«Чиста й непорочна побожність перед Богом і Отцем оця: зглянутися над сиротами та вдовицями в утисках їхніх, себе берегти чистим від світу».

Якова 1:27

19 січня 2021