«... і помоляться, і будуть шукати Ім'я Мого... то Я вислухаю з небес» 2 Хр. 7:14

План дій Уряду на 2021 рік містить небезпечні положення для віруючих

План дій Уряду на 2021 рік містить небезпечні положення для віруючих

Кабінет Міністрів України підписав розпорядження «Про затвердження плану пріоритетних дій Уряду на 2021 рік». В документі міститься низка завдань, які мають тривожні й небезпечні положення щодо питань моральних цінностей, рівності громадян незалежно від їхніх релігійних переконань, свободи совісті й свободи слова, забезпечення діяльності релігійних організацій. Про це пише sobor.org.ua

Які ж небезпеки для віруючих та релігійних організацій приховує план Уряду України у 2021 році?

Так, МВС та Національній поліції доручено до грудня 2021 року розробити та подати законопроєкт про боротьбу з проявами дискримінації, який передбачатиме забезпечення покарання за злочини, скоєні з мотивів нетерпимості за такими додатковими ознаками, як сексуальна орієнтація, транссексуальність.

Однак цей законопроєкт є не лише небезпечним для реалізації конституційних прав громадян на свободу совісті, свободу слова та вираження поглядів, але й означатиме пряме обмеження прав віруючих, провокуючи протести серед сотень тисяч християн, незгідних із законодавчим просуванням аморальної поведінки та заборону на критику подібних проявів.

Міністерство соціальної політики, Мін’юст і МЗС має розробити та подати у квітні 2021 року Кабінетові Міністрів України черговий законопроєкт щодо ратифікації Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами (Стамбульська конвенція).

Ратифікація вказаної Конвенції не підтримується більшою частиною українського суспільства через те, що вона несе загрози інституту сім’ї та традиційним для нашого народу сімейним цінностям, адже під прикриттям боротьби з домашнім насильством пропагує гендерну та ЛГБТ-ідеології та зміну законодавства.

На думку представників релігійних організацій, Україні слід відмовитися від ратифікації вказаної Конвенції та її штучного нав’язування українському суспільству. Натомість більш доцільним є удосконалення вітчизняного законодавства щодо протидії домашньому насильству.

Міністерство аграрної політики та продовольства України має розробити та подати Кабінетові Міністрів України у травні 2021 року законопроєкт щодо внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів України щодо скасування інституту права постійного користування земельними ділянками. На думку Кабінету Міністрів України, це дозволить збільшити розмір надходжень до бюджету від використання земель.

Однак у випадку скасування місцевими органами влади для церков права постійного користування земельними ділянками, для релігійних організацій залишиться лише можливість користуватися земельними ділянками державної та комунальної власності на правах оренди.

Це передбачає, на відміну від права постійного користування, не лише обмежене у часі право користування такими ділянками (не більше 50 років), його платний характер, але й набування такого права лише через проведення земельних торгів, що ставить релігійні організації у нерівне становище із суб’єктами підприємницької діяльності.

Вказана законодавча ініціатива не лише веде до порушення прав релігійних організацій, суттєвого ускладнення умов їхньої діяльності (суперечить статті 22 Конституції України, згідно з якою при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу чинних прав і свобод), але й містить загрозу штучного загострення державно-конфесійних і міжконфесійних відносин з катастрофічними наслідками для суспільства.

Заступники України закликають християн молитись за урядовців, щоб Божа воля здійснювалась у кожній сфері суспільства й тільки благочестиві та справедливі наміри втілювались у життя в нашій країні.

16 квітня 2021