«... і помоляться, і будуть шукати Ім'я Мого... то Я вислухаю з небес» 2 Хр. 7:14

Чи треба дітям сексуальна освіта: загрози та виклики

Чи треба дітям сексуальна освіта: загрози та виклики

Все більше громадських організацій пропонують різноманітні програми щодо сексуальної освіти дітей у вигляді підручників, програм, медіаконтенту чи різноманітних заходів. Поруч з цим тема сексу часто є табу в церкві. Адже підліткам і молодим християнам просто нікуди піти зі своїми страхами, проблемами, упередженнями щодо сексуального життя. Чи є щось поганого в тому, щоб дітям розказати про статеві стосунки? Розглянемо всі «за» і «проти» далі.

Відомі психологи кажуть,  що сексуальне виховання можна починати з 3-х років. Це захистить дитину від розтління. Дитина розуміє навіщо їй потрібні геніталії. Батькам треба підбирати слова в залежності від віку, але називаєте все своїми іменами. Також Світлана Гончарова, християнський коуч, мотиваційний спікер, творець відомого проекту для мам «Флаймама» глибоко переконана, що батьки християни повинні бути ПЕРШИМ І ГОЛОВНИМ джерелом інформації про сексуальність. «Бог поклав на нас відповідальність навчати і наставляти наших дітей. І сексуального життя це теж стосується», - вважає вона.  

Більшість проблем сексуального виховання полягає в тому, що батькам соромно про це говорити. Коли дитина піднімає це питання вона бачить збентеження. Проблема тут полягає в тому, що якщо батьки не навчать цьому свою дитину, навчить хтось інший і навряд чи навчать правильно.

Перш за все, психологи та християнські педагоги вважають, що саме батьки мають дозовано згідно віку, пояснити дітям про фізіологію їх тіла, про сексуальні стосунки, як з’являється діти на світ. Звісно, тут дуже важливо створити атмосферу довіри між батьками і дітьми, щоб вони почували себе у безпеці та розуміли, що секс це не погано, якщо є у рамках стосунків між чоловіком та жінкою, як дар від Бога. Крім того, дітей варто навчити гігієні тіла та пояснити, що ніхто не має права торкатися її інтимних місць. Отож, питання чи треба дітям розказувати, що таке секс стає очевидним. Так, треба, але дітям важливо почути це від батьків. Говорячи про інтимні стосунки, батькам важливо говорити в контексті вікових змін у тілі, також про здоров’я, про народження дітей та про задум Творця, що сам секс не є чимось огидним. Підлітки більш здатні сприймати таку інформацію, їм важливо говорити також про відповідальність і наслідки. 

Чи треба спеціальна сексуальна освіта в навчальних закладах?

Що насправді намагаються втілити в освітні програми, говорячи про сексуальну освіту? Якщо Уряд підтримав ініціативи з гендерної рівності, чи є це загрозою традиційним цінностям? Нещодавно релігійні експерти виявили стурбованість щодо ініціативи “Партнерства Біарріц” з утвердження гендерної рівності. Голова Державного комітету у справах національностей та релігій у 2009–2010 роках Юрій Решетніков вважає, що це є реальною загрозою для подальшого викладання предметів духовно-морального спрямування та програм з підготовки до подружнього життя на засадах традиційних сімейних цінностей. Антидискримінаційну експертизу» всього освітнього контенту здійснюватимуть громадські організації, що просувають впровадження гендерної ідеології у сферу освіти, зокрема ті, які минулого року заблокували викладання програми «Основи сім’ї» для учнів 10-11 класів Адріана Буковинського. Ці ідеологічні установки - не є традиційними християнськими цінностями, через які демонстрували негативне ставленням до заходів, спрямованих на захист традиційних сімейних цінностей.

У чому є загроза і виклики?

Сексуальна свобода

Разом з інформацією про фізіологію чоловіків та жінок, булінг, сексизм, інформацію протидії насиллю, що є добрим ділом, організатори також просувають проекти сексуальної освіти від відомих благодійних фондів, які також несуть загрозу молодому поколінню. У чому вона полягає?

Поняття «Секс – це добре, поза межами сімейних стосунків, експериментуй, але захищайся!» - цілком руйнує християнську модель. Це приводить до статевих захворювань, абортів чи появи дітей-сиріт, пропаганди «чайл-фрі», руйнує психіку дітей та підлітків у цілому. Діти потрапляють під вплив збоченців, сексуального насильства, вони не здатні брати відповідальність за наслідки. 

Гендерна рівність

16 грудня 2020 року Кабінет Міністрів України розпорядженням № 1578-р затвердив план заходів з реалізації зобов’язань Уряду України, взятих в рамках міжнародної ініціативи “Партнерство Біарріц” з утвердження гендерної рівності. До Плану входять зобов’язання у п’яти напрямах, зокрема передбачена наскрізна інтеграція гендерного компонента в освітній процес.

Тож МОН планує випуск дитячих підручників, де зображують людей без статі та борються з християнськими і сімейними цінностями. Тому почали активно робити антидискримінаційну експертизу дитячих підручників для 4 класу та зображати людей без статі, викреслювати те, що пов'язане з християнськими і сімейними цінностями. Науковці і християнськи експерти стурбовані, що невдовзі буде такий ланцюг освітніх антидискримінаційних новацій - без статі, далі без тата і мами, потім без родини і невдовзі без цінностей і без моралі. До чого це може привести? Чи викинуть поняття “батьків” з підручників для малюків  та замінять на “батько 1” та “батько 2”?

Разом з просуванням поняття – секс з раннього віку це «ОК», ми спостерігаємо ще одну загрозу - гомодиктатуру. Під соусом антідискримінаційних лозунгів – дітям нав’язують гомосексуальність.  Дітей заохочують не поважати різноманітність, а нав’язують збочену поведінку як норму. В такому випадку незабаром педофілія також може стати нормою.  

Про що нам треба особливо молитися?

«Споконвіку ворог прагнув перекрутити все, що Бог встановив. У всіх ритуальних ритуалах ми спостерігаємо наявність сексуальних дій і жертвоприношень дітей. Часи змінюються, але тактика диявола залишається колишньою. Він завдає удар на Інститут сім'ї через сексуальну сферу, а також намагається вражати уми і сприйняття дітей, так як вони вбирають цінності з дитинства. У сучасному світі ми бачимо спроби впровадження так званого сексуального виховання, за чим в результаті варто блуд, розпуста, насильство, аборти, залежності ... Християнам важливо молитися за руйнування духа блуда, за захист дітей на всіх рівнях, за майбутні міцні сім'ї і викорінення всякої сексуальної нечистоти. До Ефесян 4:17-19 читаємо «Отже, говорю я це й свідкую в Господі, щоб ви більш не поводилися, як поводяться погани в марноті свого розуму, вони запаморочені розумом, відчужені від життя Божого за неуцтво, що в них, за стверділість їхніх сердець, вони отупіли й віддалися розпусті, щоб чинити всяку нечисть із зажерливістю».

Сексуальна сфера – це базова потреба людини, але разом з цим, є певні норми, які встановив Творець. Тому, перш за все, ми молимось за розуміння, щоб люди, які мають вплив та повноваження мали вірне розуміння та цінності у цьому питанні та не розповсюджували хибні постанови», - пояснює християнський консультант, декан школи консультування «Відновлення цілісності» Антон Колганов. 

Закликаємо посилено молитися: щоб Україна не йшла на догоду ліберальним організаціям та активно виступала проти знищення національних основ нашого народу у шкільних підручниках та програмах.

30 грудня 2020