«... і помоляться, і будуть шукати Ім'я Мого... то Я вислухаю з небес» 2 Хр. 7:14

“За все дякуйте: бо така воля Божа"

“За все дякуйте: бо така воля Божа"

Восени у світі в багатьох країнах відзначають День подяки. Так, 25 листопада американці збирались за святковим столом і дякували Богу,  в Канаді свято припадає щорічно на другий вівторок жовтня, в Україні Євангельські церкви святкували День подяки у вересні. Добре, що маємо окремі визначені дні для свята, але подяка Богу має бути щоденною. 

Вдячність – це важлива складова духовного життя кожного християнина, а подяка Творцеві – це найперший його обов’язок. Вдячність є певним мірилом справжності віри, адже її не можна штучно викликати в собі. Вона є природною реакцією на добро. А найперше і найбільше добро, що ми отримали, – це Божий дар життя. Щира подяка Богові за кожну мить життя, за кожен подих та всі незліченні благодіяння щодо нас – це наша відповідь Господу. 

Святе Письмо нагадує нам: «Завжди радiйте. Безперестанно молiться. За все дякуйте: бо така щодо вас воля Божа у Христi Iсусi» (1 Сол. 5: 16-18). У той момент, коли людина відчуває вдячність, вона не може бути злою; добро й любов оселяються в її серці, з’являється легкість, почуття цінності й радості життя. І навпаки: почуття невдячності породжує невдоволеність, злість, гнів. Пам’ятайте: Бог завжди дає нам те, що потрібно, і рівно стільки, скільки потрібно для нашого спасіння!

Звичайно ж, важко дякувати Богові за негаразди, втрати чи біди, які трапляються у нашому житті. Чому ж нам посилаються такі випробування? Щоб, пройшовши їх, ми ставали сильнішими, досконалішими та кращими. Випробування дають нам шанс переглянути своє життя, схаменутися, укріпити віру.

Дякуйте Богові за те, що живете, за те, що прокинулись зранку і маєте новий день. Дякуйте за свободу, природу і красу, що вас оточує, за те, що маєте дах над головою та їжу на столі. За те, що поруч із вами – сім’ї, рідні, близькі та дорогі люди, за те, що маєте можливість їх бачити, чути і говорити з ними. Навіть якщо щось пішло не так, як ви планували, знайдіть те, за що ви можете бути вдячними – вчіться знаходити щастя в дрібницях! 

За основу молитви вдячності можня взяти Псалом 103: 

“Благослови, душе моя, Господа і все нутро моє — Його святе ім’я. Благослови, душе моя, Господа і не забувай усіх добродійств його ніколи. Він прощає усі твої провини, зціляє всі твої недуги. Він визволяє життя твоє від ями, вінчає тебе ласкою та милосердям. Він насичує твій вік похилий благом, й оновляється, як орел, твоя юність. Господь творить правосуддя і суд усім прибитим. Він показав Мойсеєві свої дороги, синам Ізраїля діла свої. Милосердний Господь і добрий, повільний до гніву і вельми милостивий”.

26 листопада 2021