«... і помоляться, і будуть шукати Ім'я Мого... то Я вислухаю з небес» 2 Хр. 7:14

Молимось: 17 християнських місіонерів викрадено на Гаїті під час подорожі до дитячого будинку

Молимось: 17 християнських місіонерів викрадено на Гаїті під час подорожі до дитячого будинку

16 жовтня на Гаїті представники місцевих кримінальних груп викрали 17 місіонерів, серед яких і п’ятето дітей. Викрадені є громадянами Сполучених Штатів (16) та Канади (1), про це повідомили в служінні Christian Aid Ministries, до якого і належали місіонери.

Одному із місіонерів вдалося відправити повідомлення після затримання. Там було написано: «Будь ласка, моліться за нас. Нас тримають в заручниках, вони викрали нашого водія». Чиновники Держдепартаменту США вже підтвердили повідомлення про викрадення місіонерів з американським громадянством, але відмовилися детальніше коментувати цю тему.

Гаїті є найбіднішою країною в світі й сотні благодійних організацій та місій працюють тут, щоб допомогти місцевому населенню. Їхня основна діяльність зосереджувалася на організації дитячих притулків, медичних центрів та власне проведення богослужінь і уроків Біблії.

Напад стався, коли місіонери відвідували місцевий дитячий будинок. Також повідомляється про захоплення і місцевих жителів, однак їх кількість не уточнюється. Злочин вчинили представники банди «400 Мавозо», які багато разів звинувачувалися в терорі проти релігійних груп.

Викрадення і атаки на християн в цій державі трапляються нерідко. У квітні банда «400 Мавозо» вже викрадала п’ятьох французьких священиків та двох черниць. Тоді це викликало велике обурення народу та загострило запит  на безпеку в країні, однак суттєвих змін немає. Банда, назва якої перекладається як 400 «недосвідчених чоловіків», контролює велику територію Гантьє, де вони систематично здійснюють викрадення людей та нападають на автомобілі й автобуси, а також вимагають «данину» від власників підприємств.

Напад на місіонерів сталося через кілька днів після того, як високопоставлені американські чиновники відвідали Гаїті та пообіцяли надати більше ресурсів для поліції країни, щоб допомогти побороти діяльність численних банд. Також за два дні до нападу Рада безпеки ООН продовжила свою місію на Гаїті.

Як повідомляє Аljazeera з посиланням на Національну поліцію Гаїті, лише за перші вісім місяців 2021 року сталося щонайменше 328 викрадень, що значно більше, ніж за весь 2020 рік (234). Кількість насильницьких злочинів зросла після вбивства президента Гаїті в липні цього року. Зазвичай, жертвами стають іноземці та представники середнього класу (вчителі, священики, державні службовці), які мають певний мінімальний рівень матеріального забезпечення, щоб заплатити викуп.

Гаїті багато десятиліть перебуває в стані політичної та економічної кризи. Це пов’язано з неспроможністю населення сформувати стабільну владу. Кілька військових переворотів та безуспішні спроби побудувати демократію так і не принесли стабільності в країну. Відсутність сильної влади чи будь-якої дієвої адміністрації створює сприятливі умови для кримінальних організацій, які в окремих районах мають більше впливу, ніж офіційна влада.

Наразі доля викрадених місіонерів невідома, тому Заступники України закликають молитися за їхню безпеку та успішне звільнення з полону.

19 жовтня 2021